Formbröd
Kokbok

Formbröd

1 tEnkelt
143,75 kr
8 portioner3,44 kr per portion
Dags att ta tag i många barns värsta fiende: brödskorpan. Här kommer ett recept på ett mjukt bröd som smälter i munnen och som smakar gudomligt. Dessutom är det hur lätt som helst att göra! Recept från boken "Le bakbok".

7,5 gJäst
5 dlMellanmjölk
1 mskMat & Bak Smör
750 gVetemjöl
1 stÄgg
20 gHavssalt
1 mskVallmofrön
Instruktioner
1

TILL 2 FORMBRÖD

Dag 1: Vispa mjölk, salt, ägg, jäst och hälften av mjölet i en stor skål tills det är helt fritt från klumpar.

2

Häll i resten av mjölet och blanda för hand tills du har en slät deg. Degen behöver inte knådas, men det ska heller inte vara några mjölklumpar i den.

3

Täck degen med en kökshandduk och låt den vila i rumstemperatur i 45 minuter. Stjälp ut degen på bakbordet och dela den i två avlånga bitar.

4

Ta en vattenspruta och spreja lite vatten på två kökshand dukar och på själva bröden så att de blir kladdiga.

5

Strö över din fröblandning och lägg sedan över bröden i två avlånga smorda brödformar. Lägg kökshanddukarna över bröden. Beroende på när du vill ha dina nygräddade bröd kan du variera jästiden och låta dem jäsa i en eller två nätter. Om du vill jäsa brödet längre än en natt bör du göra det i kylen, annars riskerar brödet att bli överjäst.

6

Dag 2 eller 3: Värm ugnen till 240°.

7

Grädda bröden längst ner i ugnen i 25–35 minuter beroende på hur hård skorpa du vill ha. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på ett galler.

Skiva brödet när det har svalnat och frys in det i plastpåsar. Ta fram och rosta när du är sugen.

Bild:

Stefan Wettainen