Fish and chips

Fish and chips

50 minEnkelt
285,10 kr
4 portioner44,30 kr per portion
Fish and chips

Sås
2 dlRapsolja
1 dlCreme Fraiche Naturell
1 mskDijonsenap
0,75 dlDill - färsk
2 stÄgg
5 klyftaVitlök
Chips
4 stPalsternacka
3 mskRapsolja
300 gPotatis
Tillbehör
0,5 stIsbergssallat
1 stCitron
Fish
2 stÄgg
800 gTorskfilé
3 dlRapsolja
2 dlVetemjöl
2 dlStröbröd
Instruktioner
1

Börja med chipsen (potatisen) då de tar längst tid. Sätt ugnen på 250 grader.

Skala potatisen och skär i 1 1/2 cm tjocka stavar. Lägg dem i vatten för att skölja av stärkelsen. Skala palsternackorna och skär även dem i 1 1/2 cm tjocka stavar. Låt potatisen torka på lite hushållspapper innan du lägger den tillsammans med palsternackorna på en plåt med bakplåtspapper.

Häll över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 35 minuter, känn med kniv så att potatisen är färdig. Rör om då och då för att få jämn tillagning.

Rosta skalade vitlöksklyftor i lite olja tills de är gyllenbruna. Hacka vitlöksklyftorna och ansjovisen. Blanda äggulor och senap. Droppa ner oljan lite i taget, vispa hela tiden. Rör ner vitlök, finhackad ansjovis, crème fraiche och grovhackad dill, smaksätt med salt och svartpeppar.

Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik. Häll olja i en vid panna. Det ska vara ca 1 cm olja i pannan. Värm upp den till 85-90 grader.

Vänd fisken i mjöl, doppa den i ägg och slutligen i ströbrödet. Salta och peppra.

Lägg ner fisken i oljan och fritera den gyllenbrun, ca 2 minuter på varje sida. Det ska "spraka till" när fisken landar i stekpannan, då är det lagom temperatur. Lägg upp den färdigstekta fisken på papper så överflödig olja kan rinna av.

Vik 4 strutar av tidningspapper. Lägg lite finskuren isbergssallat i botten av struten, sedan chipsen och till sist fisken. Toppa med en stor sked sås och slutligen en klyfta citron.