Clam chowder

Clam chowder

30 minEnkelt
722,33 kr
4 portioner124,19 kr per portion
En härlig soppa på vongolemusslor att njuta av i höst- och vintermörkret. Det går även bra att byta ut vongolemusslorna mot blåmusslor, lägg i så fall i blåmusslorna på slutet och koka dem i cirka 5 minuter.

100 gRotselleri
1 stSilverlök
3 stLagerblad
1 kgVongolemusslor
2 dlPersilja - färsk
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 tskSalt Fint
500 gPotatis Amandine
1 dlCreme Fraiche Naturell
2 mskOlivolja
40 gMat & Bak Smör
1 stVitlök Vanlig
150 gRökt Sidfläsk Bit
0,5 stFänkål Färsk
1 stCitron
1 dlVispgrädde
9 dlVatten
2 dlMatlagningsvin Vitt
2 klyftaVitlök Färsk
Instruktioner
1

: Sila bort gruset Vongolemusslan kan vara ganska grusig, så sila gärna spadet genom en silduk. Eller lägg musslorna i kallt saltat vatten så att de får "spotta ur sig" sanden. Rör om och byt vatten ett par gånger.

Koka upp smör, hel vitlök delad på mitten, 1/10-del persilja, musslor och 1/5-del av vattnet i en kastrull under lock på medelvärme i 2–3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Ställ åt sidan med musslor och allt.

Fräs sidfläsk, lök och de krossade vitlöksklyftorna så att de blir lätt brynta i olivolja i en annan kastrull på låg värme i 10 minuter. Tillsätt lagerblad, potatis, rotselleri, fänkål och vin och koka i 2–3 minuter. Häll på vatten, grädde och crème fraîche och koka i 20–25 minuter eller tills potatisen börjar bli mjuk.

Rör ner musslorna med spadet i soppan och smaksätt med hackad persilja, salt och peppar. Servera med citronklyftor att pressa över.