Tre enkla marinader

Tre enkla marinader

Ta kyckling, kött, tofu och fisk till en ny nivå med hjälp av marinad. Att marinera ger inte bara proteinet god smak, dess funktion är även att göra kött mer mört. Låt oss kika på marinadens byggstenar och hur du bör tänka, oavsett val av råvara du vill marinera.

Syra, fett och salt

Syra

Syran i en marinad gör att köttet bryts ner och en tillagningsprocess påbörjas. Vanligast är att använda sig av citron, vinäger eller vin. Men även frukter som kiwi, ananas och honungsmelon fungerar då de innehåller enzymer som bryter ner köttet. Detsamma gäller mjölksyror som yoghurt eller kärnmjölk.


Fett

Det är inte bara för att köttet inte ska fastna som olja eller smör används i en marinad. Fett är en smakbärare, vilket gör att den har en viktig roll i en marinad. I visst kött finns det redan mycket fett men i magrare produkter är det viktigt att inte snåla med olja eller smör.


Salt

Salt har ofta en urvattnande funktion, vilket många tror ska ge ett torrt resultat. Men medan vätskan lämnar köttet ser saltet till att tränga in tillsammans med alla goda smaker i din marinad och ger också ett fastare resultat. Dock bör kött inte ligga för länge i en salt marinad då det istället riskerar att bli mjukt och lite svampigt i konsistensen.


Något sött..

Det kan vara gott med något sött i en marinad, exempelvis honung, socker eller hoisinsås. Det söta hjälper till att ge en lätt karamelliserad yta vilket såklart blir extra gott.


Marinad och grillen

Om köttet ska på grillen finns det några saker som är bra att tänka på:

- Fett: se till att köttet inte rinner av överflödig fet marinad då den kan droppa ner i kolen och göra så att lågor slår upp.

- Sött: tänk på att grilla försiktigt när du har marinerat med sötning då råvaran lättare bränns vid.

- Rumstempererat kött: tänk på att inte låta köttet tas från kylskåpet och sedan läggas direkt på grillen (eller i stekpannan) då köttet chockas och släpper ifrån sig mycket vätska. Låt istället köttet bli rumstempererat innan du tillagar det.


Här nedanför får du tips på tre smarriga marinader

Pestomarinad

400 g av det du vill marinera 3 msk pesto 1 vitlöksklyfta 3 msk olja 1 citron (saft + zest) 0.5-1 tsk salt Svartpeppar

Riv en vitlöksklyfta i den bytta du tänkt använda. Riv ner zest från 1/2 citron och pressa i ca 1 msk juice. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ned det du vill marinera och blanda runt så att marinaden täcker allt. Låt stå i minst 1 timma.

Syrlig örtmarinad

400 g av det du vill marinera 2 msk färska örter (ex. basilika/persilja) 1 citron (saft + zest) 1 vitlöksklyfta 2 msk olja 0.5-1 tsk salt Svartpeppar


Riv en vitlöksklyfta i den bytta du tänkt använda. Riv ner zest från 1/2 citron och pressa i ca 2 msk juice. Finhacka örterna och tillsätt dessa i byttan. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ned det du vill marinera och blanda runt så att marinaden täcker allt. Låt stå i minst 1 timma.

Chili- och ingefärsmarinad

400 g av det du vill marinera 1 msk sambal oelek 1 msk soja 1 tsk honung (el. socker för vegansk marinad) 1 tsk vinäger 2 msk olja 1 msk riven ingefära Salt Svartpeppar


Riv ingefära i den bytta du tänkt använda och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ned det du vill marinera och blanda runt så att marinaden täcker allt. Låt stå i minst 1 timma.

Köp hem färdiga marinader