Svamp shawarma
Mari Bergman

Svamp shawarma

3 tMedel
237,70 kr
4 portioner30,86 kr per portion
Shawarma på ostronsklivling eller vegansk kebab som det kan liknas vid är otroligt gott och kan lagas både på grillen och i ugnen. Passar perfekt att servera i tortillabröd med sallad och sås eller som ett tillbehör på grillbuffén. (Tillagar du receptet i ugn behöver du även en stor potatis för att få spettet att stå stadigt.)

500 gOstronskivling
2 klyftaVitlök Vanlig
1 tskSalt Fint
3 krmSvartpeppar Hel
1 mskSpiskummin
0,5 mskRökt paprikapulver
0,5 tskTorkad oregano
0,5 tskKoriander - torkad
1 tskLökpulver
2 krmCayennepeppar
0,5 krmKanel Malen
0,5 dlOlivolja
1 stCitron - Eko
1 mskHonung Flytande, eller agavesirap
Instruktioner
1

Skala och riv vitlök och blanda i en skål tillsammans med salt, svartpeppar, spiskummin, rökt paprikapulver, oregano, koriander, lökpulver, cayennepeppar, kanel, olivolja, citronsaft och honung (byt honungen mot agavesirap för veganskt alternativ). Blanda om och lägg ner ostronskivlingen. Låt svampen marinera i ca 1 timme.

2

På grillen: Ta fram ett tjockt stålspett och ugnsfolie. Trä svampen tätt på spettet.

3

Börja med att grilla svampen runt om på alla sidor så att den får en fin grillyta. Lägg sedan spettet i två stycken ugnsfolieark och förslut. Låt foliepaketet ligga på indirekt värme i ca 30 minuter. Vänd foliepaketet efter halva tiden.

4

I ugn: Värm ugnen till 180 grader.

5

Skär en stor potatis på mitten och placera den med snittytan ner i en ugnsfast form. Ta fram ett tjockt träspett/stålspett och sätt ner i potatisen så att spettet står stadigt. Trä svampen tätt på spettet.

6

Sätt in formen med spettet längst ner i ugnen och grilla i ca 50 min. Ös gärna kryddoljan som bildas i formen över svampen efter halva tiden.

7

Ställ spettet på en skärbräda och skär den grillade svampen i skivor uppifrån och ner.

Bild:

Susanna Blåvarg